Pages

Thursday, July 1, 2010

HIDANGAN ISTIMEWA

25-27/6/2010 kan aku p kursus team building kat desarukan. Sebagai tanda berterima kasih kepada Abah ngan mak yg telah susah2 dtg dr perak utk jaga DINI, aku masak lah lauk "tomyam campur", "ikan siakap sweet sour" dan telor dadar.

Pada aku hanya itu je masakan istimewa yg aku leh masak tanda terima kasih. korang pun tahukan aku nie mane lah pandai masak.

Mak siap mintak aku ajokan lagi. sebenarnye rase kelakar sebb aku yg x pandai masak di suruh ajar masak. Jd ilmu ku yg sedikit ini ku turunkan jugak kpd mak mentua ku...

mule2 aku masak dulu sos sweet sour tue. dr start menumis sehingga lah aku masuk kan semua bahan. pastu aku masak tomyam plk. last laki aku goreng ikan ngan goreng telor.

Abg tue saje je nak menyibuk kan mak. nnti kalu sedap dia nak name sekali lah tue...

tp aku hapie lah, mak ngan abah makan byk. abah siap puji lagi. Abah kate sedap.. huhu.. jgn jeles ye... Abah puji masakan ku sedap. Ari yg abah mak sampai aku masak kari ayam pun abah puji sedap... bangga beb.. kembang kempis idung ku... hahahhaha

oleh sebab Abah asyik cakap masakan ku sedap aku nak share lah resepi sweet sour ku ini.... resepi nie ku dapat dr kawan ku name nye Puan Naemah ....



Resepi Sweet sour (sesuai untuk ikan siakap bersaiz sederhana)

Bahan A (blande sehingga lumat)
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia

Bahan B (blande sehingga lumat)
segenggam cili kering
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit
belacan (agak2 je lah ye)

Bahan C
serai ( 1 @ 2 batang di titik)

Bahan D
Nenas di potong dadu (agak2 je lah, jgn byk sgt plk)
Tomato di potong dadu (1 biji)
Bawang merah di potong dadu (1 biji)
cili padi di potong bulat (ikut suke byk mane ye)

bahan2 lain
Sos Cili (1/2 botol)
minyak masak
Garam secukup rase

Cara-cara memasak.
1. Panas kan minyak
2. tumis bahan A sehingga wangi
3. Masuk kan serai dan biar seketika.
4. masuk kan bahan B.
pastu goreng sehingga naik bau ye.
5. masuk kan sos cili dan sedikit air
6. kacau sehingga sebati ye.
7. pastu masukan bahan D. biarkan seketika
8. masuk kan garam.

p/s : Air tue ikut suke lah tp jgn sampai kuah terlalu cair ye. pastu korang dah leh rase lah. harap sedap ye.

kalu nak cun korang letak lah daun salat sebagai hiasan.
ikan tue korang goreng letak lah kunyit ngan garam sikit.. biar ikan tue ade rase lemak2 garam.. mesti cun punye masakan korang.

lebih cun kalau korang makan ketika panas. mesti sedap sehingga menjilat jari beb..

selamat mencuba ye.

0 ulasan:

Post a Comment